Představujeme: Síla přírodní fermentace (vázaný reprint)
Oblíbený titul Síla přírodní fermentace od Sandora Katze nyní ve vázaném vydání!
Objevte léčivou sílu fermentovaných potravin!
Nové, vázané vydání oblíbené knihy, je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku. Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin – zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno). Díky jedinečnému stylu autora, který mísí historky a exkurze z celého světa, více než stovku receptů a úvahy o fermentaci coby nástroji společenské změny, je tato kniha jedním z nejúspěšnějších titulů o fermentovaných potravinách vůbec.
Řekli o knize:
Bez tohoto velmi pěkného a stravitelného úvodu do bublajících sklenic a přetékajících kvašáků prostě nemůžete být!
– blog Fermentárum.cz
Síla přírodní fermentace je ze všeho nejvíc čtivá. Chytlavý příběh autora, který skrz ozdravení s pomocí kvašení bojuje s nevyléčitelnou nemocí. Jenže, tentokrát bez zdlouhavého povídání kolem, tady se jde rovnou na věc.
Takže oprašte kvašáky a zamyslete se na tím, co máte v kuchyni. Dobrá zpráva je, že zkvasit se dá skoro všechno. To hlavní, co je k tomu potřeba je trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Fermentu zdar.
– angloumene na Databázeknih.cz
Fermentační bible.
– magazín Newsweek
Obsah knihy:
- Předmluva (od Sally Fallonové)
- Poděkování
- Úvod: Kulturní souvislosti — pěstění fermentačního fetiše
- Rehabilitace živých kultur
- Teorie kultur
- Homogenizace kultur
- Zacházení s kulturami
- Nakládaná zelenina
- Fermentované luštěniny
- Kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy
- Chléb a placky
- Fermentované obilné kaše a nápoje
- Vína (včetně medoviny, cideru a zázvorového piva)
- Pivo
- Octy
- Kulturní reinkarnace
- Poznámky
- Použitá literatura
- Seznam receptů
Kdo je autor?
SANDOR ELLIX KATZ (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee.
Po převratné a zásadní knize Síla přírodní fermentace (v originále Wild Fermentation, poprvé vyšlo 2003), která se stala celosvětovým bestsellerem a ovlivnila celou generaci strávníků, vydal v roce 2012 podrobné Umění fermentace (v originále The Art of Fermentation, bylo oceněno James Beard Award, české vydání chystáme na podzim 2021). The New York Times označily Sandora Katze „za jednu z nepravděpodobných rock stars americké kulinářské scény“. V současné době fermentuje, pořádá workshopy a pracuje na dvou nových knihách: Fermentace jako metafora (Fermentation as Metaphor) a Globální fermentační inspirace (pracovní název v originále je Global Fermentation Inspiration: More Processes, Recipes, and Stories From My Travels and Beyond).
Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.
Jsem fanoušek paperbacku?
Paperbackové vydání z roku 2015 se dá objednat zde: https://www.alferia.cz/sila-prirodni-fermentace-8253/
Obsah je stejný, provedení spotřebnější (paperback, bez záložky, tenčí papíry), cena nižší.
Zajímají vás i další tituly autora?
Na rok 2021 chystáme od Sandora Katze dvojdílné Umění fermentace. Jedná se nejobsáhlejší knihu o fermentaci, co kdy vyšla, psanou opět autorovým neodolatelným způsobem. Pokud jste fanoušci fermentace nebo se o tomto oboru chcete více dozvědět, něco si doma nakvasit, vybavit si kuchyň, osvojit si opravdu jednoduché postupy, až detektivně si počíst o světě přátelských mikrobů prospívajících našemu lidskému zdraví, kulinářsky pocestovat po celém světě a stát se expertem v přípravě kvašených potravin od kváskového chleba přes zeleninu po rozličné alkoholy, tahle kniha vás nesmí minout!
Kdy vázané vydání knihy Síla přírodní fermentace od Sandora Katze vychází?
Kniha vychází 9. listopadu 2020. Do češtiny knihu přeložila Zuzana Ouhrabková ze Zkvašeno.cz.
Autorkou obálky vázaného vydání je Lenka Blažejová.
Kde se kniha dá koupit?
Knihu Síla přírodní fermentace najdete od listopadu v knihkupectvích nebo si ji můžete koupit online na e-shopu přes odkaz zde: